Voor wie bak jij met pasen?

In de nieuwe magazine wat dezer dagen op jullie mat verschijnt hebben we een nieuwe rubriek toegevoegd, namelijk DIY. In deze editie hebben we gekozen voor Jolanda Heek (28 jaar) en haar passie voor bakken. In het magazine lichten we 1 heel gaaf recept uit, maar ze heeft er meer! In dit artikel vind je alle recepten voor een waanzinnige paastafel. Krijg jij al zin om te bakken?

Dit bericht is geplaatst op 26-03-2021

Over Jolanda Twillert-Heek
Hoi! Ik ben Jolanda, 28 jaar, getrouwd met Marc en bonusmoeder van Marlou (15), Julius (12) en Day (7). Ik werk als locatiedirecteur op basisschool De Fontein in Barneveld.
Sinds dag een ben ik deel van Mozaiek033! Ik dien in het Worshipteam en was daarvoor actief in het kidswerk. Bakken heb ik altijd leuk ge- vonden, maar ik maakte er nooit echt tijd voor. Tijdens de eerste kennismaking met de jongste dochter van mijn man heb ik samen met haar cupcakes gebakken. Enige tijd later kreeg ik van de kinderen de Bakbijbel ca- deau en ben ik steeds meer gaan bakken. Sinds vorig jaar mei laat ik wekelijks via mijn Instagramaccount @jobakt zien wat ik maak. Hierdoor krijg ik ook vaker bestellingen voor verjaar- dagen of andere gelegen- heden. Echt superleuk om te doen! Juist in deze tijden is bak- ken voor mij een hele fijne ontspanning én je maakt er andere mensen blij mee. Want wat is er nou leuker dan iemand verrassen met zelfgemaakte koekjes of brownies? Ik hoop dat je veel plezier haalt uit het maken van de volgende recepten. 

Cinnamonrolls

Cinnamonrolls worden over het algemeen gemaakt van een deeg dat moet rijzen. Wanneer je daar het geduld niet voor hebt, maar toch wilt genieten van makkelijke cinnamonrolls is dit je recept!

Ingrediënten
1 blik croissantdeeg (grote variant)
75-90 gram zachte boter
3 tl kaneel
75 gram lichtbruine basterdsuiker

Voor het glazuur:
125 gram poedersuiker
1,5 tl vanille extract
3 el melk

Tip: wil je snel zachte boter zonder te hoeven wachten? Vul een glas met kokend water, giet het leeg en zet het over de boter. De boter wordt nu snel zacht en gebruiksklaar.

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (onder en boven warmte).
  • Open het blik croissantdeeg en druk de naden dicht.
  • Meng de kaneel met de zachte boter en verdeel het met een mes over het croissantdeeg.
  • Strooi de lichtbruine basterdsuiker over het croissantdeeg
  • Rol het croissantdeeg weer op (zoals het in het blik zat)
  • Snijd met een scherp mes 6-8 plakken.
  • Leg deze plakken op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de cinnamonrolls in 10-12 minuten goudbruin en gaar.
  • Roer, terwijl de cinnamonrolls in de oven staan, het melk, de vanillextract en de poedersuiker tot een glad papje.
  • Als de cinnamonrolls uit de oven komen serveer je ze gelijk met het glazuur.
  • Serveer je de rolls later? Giet het glazuur er dan pas op.

Paasontbijtkrans

Deze onbijtkrans is heerlijk voor bij het paasontbijt, een brunch of een andere feestelijke gelegenheid. Wanneer je de krans afgedekt bewaard is hij ook de dag erna nog heerlijk. Door hem 2-4 minuten in de oven (180 graden) ‘op te piepen’ geniet je er ook de dag erna nog van!

Ingrediënten
1 blik croissantdeeg (de grote variant)
12 plakken zalm of runderrookvlees
7 eieren
1 eetlepel crème fraiche
2 lente uitjes
1 flinke snuf chilipeper
100 gram geraspte kaas

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (onder en bovenwarmte)
  • Rol het croissantdeeg uit en snijd de plakjes volgens de ‘stippellijntjes’
  • Halveer de plakjes, zodat je per plakje twee lange slierten hebt.
  • Leg de slierten op een met bakpapier beklede bakplaat in een cirkel. De brede kant ligt aan de binnenkant en overlappen elkaar een klein beetje. De dunne punten liggen aan de bovenkant.
  • Kluts zes eieren met de crème fraiche en voeg wat zout en peper toe.
  • Verwarm een pan met een eetlepel olie en maak van de eieren roerei. Dit doe je door steeds met een spatel te roeren.
  • Snijd de ui in ringetjes en pak de zalm of het rookvlees uit de koelkast.
  • Leg de plakjes zalm of rookvlees op de punten van het deeg (aan de binnenkant)
  • Verdeel het roerei over het deeg, zodat je in het midden een mooie ring hebt.
  • Leg daar de uitjes op, verdeel wat chilipeper op het mengsel en tenslotte de geraspte kaas.
  • Zorg ervoor dat de kaas op het deeg blijft, anders verbrand het in de oven.
  • Vouw nu voorzichtig elke deegpunt naar binnen, zodat het kaas-ei mengsel grotendeels bedekt wordt.
  • Kluts het laatste eitjes los met een beetje water en bestrijk daarmee het deeg.
  • Bak de krans 10 minuten in de oven.
  • Verlaag de temperatuur naar 140 graden en bak de krans nog 20 minuten, zodat de bovenkant goudbruin is en de onderkant van het deeg gaar.
  • Eet smakelijk!

Chocolatechip cookies met witte chocola (8-12 koeken)

Ingrediënten
70 gram boter op kamertemperatuur
55 gram suiker
50 gram lichtbruine basterdsuiker
½ tl vanille extract
Snufje zout
105 gram bloem
½ ei (kluts een ei even los en gebruik de helft)
Snuf baking soda (let op: geen bakpoeder)100 gram witte chocolade (gehakt)
Flinke hand cranberry’s

Bereidingswijze

  • Mix de boter, suiker, basterdsuiker, zout en het vanille extract in enkele minuten luchtig en romig.
  • Mix het ei er kort door.
  • Voeg de bloem en bakingsoda toe aan het mengsel en kneed kort door.
  • Voeg als laatste de cranberry’s en gehakte witte chocolade toe.
  • Vorm een rol van ongeveer 4 cm doorsnede en verpak dit in plastic folie.
  • Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Snijd van de rol plakjes van 1,5-2 cm dik en leeg deze op de bakplaat. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte er tussen houdt, de koekjes worden flink groter tijdens het bakken. Je kunt het beste in twee keer de koekjes bakken.
  • Bak de koekjes in 12-17 minuten goudbruin en gaar.
  • De koekjes komen niet helemaal hard uit de oven, ze worden harder bij het afkoelen.

Tip: varieer eens met de vulling! Andere soorten chocolade, nootjes, alles kan!

Spektakelstuk – Paastaart (Dit recept is ook te vinden in het magazine)

Voor deze taart moet je even wat tijd uittrekken, maar dan heb je ook wat! Je maakt meerdere onderdelen, wat tezamen de taart gaat vormen. Enkele onderdelen kun je ook prima een dag van te voren maken. Een aantal onderdelen kun je ook kant-en-klaar kopen of in een mix. Dat staat bij het recept aangegeven. Deze taart is een heerlijke, frisse taart. Perfect om het voorjaar mee in te luiden!

Ingrediënten
Voor het biscuit
Voor het biscuit kun je een mix gebruiken van bijvoorbeeld dr. Oetker. Je kunt het ook helemaal zelf maken, dit kost iets meer tijd. Aan jou de keus!
Twee ronde bakvormen van 15 cm doorsnede *
Bakpapier
4 eieren
120 gram suiker
Snuf zout
Citroenrasp van 1/3 citroen
120 gram bloem

*Heb je een andere vorm? Gebruik dan de handige omrekentabel op www.rutgerbakt.nl, waarbij je de ingrediënten kunt omrekenen naar de maat van jouw vorm.

Voor de citroenvulling
In plaats van zelf maken, kun je ook voor een kant en klare lemoncurd kiezen!

1,5 blaadje gelatine
150 gram suiker
2 citroenen rasp
125 ml citroensap
175 gram zachte boter
2 eieren
3 eidooiers

Voor de trempeersiroop
50 ml water
45 gram suiker
25 ml Limoncello (dit kun je ook weglaten!)

Voor de banketbakkersroom
Je kunt hiervoor een mix gebruiken, van bijvoorbeeld dr. Oetker. Maar zelf maken is makkelijker dan je denkt!

500 ml melk
1 el vanille extract
45 gram maizena
2 eidooiers
100 gram suiker

Voor de botercreme
300 gram zachte boter
75 gram poedersuiker
Banketbakkersroom (zie vorige recept)

Decoratie

Paaseitjes, chocolaatjes etc.

Bereidingswijze

Start met het maken van de banketbakkersroom. Dit kan een dag van tevoren!

  1. Giet 450 ml melk in een pannetje, samen met de vanille extract.
  2. Breng de melk langzaam aan de kook
  3. Klop in een kom de overige melk, samen met de eidooiers en de suiker tot een glad papje.
  4. Voeg de maïzena toe en roer met een garde tot er geen klontjes meer in het papje zitten.
  5. Wanneer de melk tegen de kook aan zit, giet je de helft van de melk bij het maïzena/eipapje en roer je dit goed door.
  6. Giet dit mengsel bij de overige melk in de pan en blijf goed roeren op laag vuur.
  7. Je zult merken dat het mengsel langzaam gaat binden en room wordt. Kook de room, terwijl je goed blijft roeren een minuut of 2.
  8. Haal na 2 minuten de pan van het vuur. Giet de room op een groot bord en dek direct af met vershoudfolie om velvorming te voorkomen.
  9. Laat de room even afkoelen op het aanrecht en daarna in de koelkast.
  10. Haal de room op tijd uit de koelkast als je het wilt gebruiken en mix de room goed door voor gebruik.

Maak daarna de citroenvulling. Dit kan ook een dag eerder!

  1. Week de blaadjes gelatine in een bakje met koud water.
  2. Doe de suiker, de citroensap, de citroenrasp, de eieren en de dooiers in een steelpannetje en verwarm dit, terwijl je roert, op een laag vuur.
  3. De vulling wordt dikker, maar mag NIET koken.  Als je een thermometer hebt: bij 85 graden moet de vulling van het vuur.
  4. Giet het citroenmengsel, wanneer het dikker geworden is, door een fijne zeef.
  5. Knijp de gelatine blaadjes uit en roer door het citroenmengsel heen.
  6. Snijd de zachte boter in kleine stukjes en roer deze door de vulling.
  7. Laat de citroenvulling opstijven in de koelkast.
  8. Klop de vulling met een mixer voor gebruik.

Maak de trempeersiroop. Dit kan ook een dag eerder!

  1. Doe de suiker, samen met het water in een pannetje.
  2. Breng het mengsel aan de kook en wacht tot de suiker is opgelost.
  3. Haal het pannetje van het vuur en voeg de limoncello (indien gewenst) toe.
  4. Laat het suikerwater afkoelen en bewaar deze tot gebruik in een flesje/bakje afgedekt in de koelkast.

Maak het biscuit. Dit kan ook een dag eerder!
Pak het afgekoelde biscuit goed in vershoudfolie in en bewaar deze op een koele plek (niet de koelkast).

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (boven en onderwarmte)
  2. Doe eieren, zout, suiker en eventueel citroenrasp in een hittebestendige kom.
  3. Plaats de kom op een pan met kokend water en klop de massa tot deze ongeveer 37 graden is. Tip: voel even met je vingers. Als de massa niet meer koud aanvoelt, is het mengsel goed.
  4. Haal de kom van de pan en klop het mengsel op tot het weer op kamertemperatuur is.

Het mengsel wordt steeds lichter (bijna wit van kleur) en neemt in volume toe.

  1. Zeef de bloem boven het mengsel en spatel het er rustig doorheen. Let op: doe dit echt rustig, anders verliest het mengsel de luchtigheid.
  2. Doe het mengsel in twee ingevette bakvormen, waarvan je de bodem bekleed hebt met bakpapier. Vul maximaal 2/3 van de vormen, want het gaat nog flink rijzen.
  3. Bak het biscuit op 180 graden voor 25-30 minuten. Om te controleren of het biscuit gaar is kun je met een satéprikker erin prikken. Prikker schoon? Dan is het biscuit gaar.
  4. Laat na het bakken het biscuit kort afkoelen, haal het uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.

Maak de botercrème.

Zorg ervoor dat je een uur voor de tijd de banketbakkersroom uit de koelkast hebt gehaald, zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Klop de banketbakkersroom goed door.

  1. Klopt de zachte boter op, samen met de poedersuiker.
  2. Voeg de banketbakkersroom toe en mix dit 10 minuten op middelhoge snelheid tot een luchtige botercrème.

Gaat de crème schiften? Zet de kom op een pan met kokend water en blijf mixen. Door de warmte smelten de ingrediënten als het ware weer samen.

Opbouwen:

  1. Snijd met een scherp mes de twee biscuittaarten horizontaal door.
  2. Leg de onderste laag op een cakekarton of een plat bord.
  3. Giet wat trempeersiroop op de onderste laag, smeer het eventueel uit met een kwastje.
  4. Vul een spuitzak met botercrème (een plastic zak van bijv. IKEA, waar je een puntje afknipt werkt ook) en maak een cirkel op de buitenste rand van de biscuitlaag. Dit zorgt ervoor dat de biscuitvulling niet naar buiten loopt.
  5. Vul de binnenkant met citroenvulling.
  6. Leg de volgende laag biscuit erop en herhaal bovenstaande stappen. Doe dit hierna nog één keer.
  7. Dek de taart af met de laatste laag biscuit.
  8. Gebruik de overige botercrème om de taart mee af te smeren. Het is geen probleem als je nog wat van de biscuitlagen ziet, dat geeft juist een leuk effect.
  9. Decoreer de taart met paaschocolaatjes, paaseitjes, sprinkles, wat je leuk vindt!

Heel veel bakplezier!!