Bericht van onze voorgangers

Bericht van onze voorgangers Arjen ten Brinke & Emiel Hop

Dit bericht is geplaatst op 31-03-2020

[14 april 2020, namens Emiel]

Ha broers en zussen,

Zijn jullie ook zo bemoedigd door onze Paasdiensten? Bijzonder om dit op een zo andere manier te ervaren dan voorgaande jaren. Maar het deed iets met ons als gezin. Op Goede Vrijdag met elkaar avondmaal vieren. Op Pasen ook weer met zijn allen voor de TV in een prachtige paasdienst: ‘verblinding of verbinding’. Vond het een prachtige vondst van spreekster Nelinda Troost. Het verlangen om iedereen te zien blijft sterk aanwezig, maar we wennen thuis langzaam aan een andere werkelijkheid. Wat ook kostbare momenten oplevert.

Als Mozaïek verwonderen we ons over de bemoedigende reacties die uit het land komen rondom de zondagsdiensten. Veel kerken hebben niet de mogelijkheid om diensten te streamen en super natuurlijk dat we deze kerkgangers, maar ook mensen die alleen thuis moeten zitten, mogen bemoedigen. Een korte greep uit de vele reacties van afgelopen paaszondag:

Op deze morgen dat frustratie even hoogtij vierde kwam daar de ommekeer door je overtuigende en krachtige bemoediging. Er was geen weg meer terug, de Geest kon aan het werk. Dank daarvoor!

Diep respect voor onze grote God, dat hij jullie en ons als Mozaïek zo heeft klaargemaakt om dit nu zo te kunnen doen! Onze complimenten! We zijn trots op jullie!

Bedankt voor de onwijs mooie preek van vanochtend! Het heeft me geraakt. Juist op dit moment, ik dreigde mijn geloof kwijt te raken. De verbinding is hersteld, bedankt!

Worden we blij van! En we merken dat ook hier een groep aansluit die niet zo regelmatig meer een kerk bezoekt. In de nieuwsbrief kunnen jullie lezen over het starten van een Alpha-Online. Wat bijzonder dat de aanmeldingen hiervoor uit het hele land en zelfs uit het buitenland komen. We denken als leiding na over wat dit betekent voor ons als kerk. Is dit een andere manier om onze visie, identiteit en cultuur uit te dragen naar Nederland? Is dit iets tijdelijks of moeten we vol verder bouwen aan deze nieuwe bediening?  Wat wil God ons hiermee zeggen? We hebben niet alle antwoorden, maar we zijn aan het zoeken, bidden, hoe hiermee om te gaan.

In elk geval hopen we komende maanden meer ontmoeting en onderwijs digitaal te kunnen gaan aanbieden. Afgelopen week zat ik in een zoom-vergadering waaraan 160 mensen deelnamen en kregen we een kijkje in de keuken van het Alpha-werk. Het werkte goed. Zo vertelden zij ook dat in dit corona-tijdperk alleen al in London honderden aanmeldingen voor de Marriage-Course zijn gekomen. Mensen hebben nu tijd en zin om in hun relatie te investeren. Bij mij begint het dan gelijk te kriebelen om hier iets soortgelijks aan te bieden. We zijn hierover inmiddels een verkenning gestart. Maar Alpha Online is in elk geval de eerste vrucht van digitaal ontmoeten en groeien in geloof. Ben erg benieuwd hoe dit gaat werken!

Heel eerlijk verwachten we nog niet dat wij begin juni met ca 1.000 mensen weer ‘gewoon’ diensten kunnen gaan houden. Wat dan wel? We leven net als de rest van Nederland gewoon maar van moment naar moment en wachten de richtlijnen hiervoor af en dan schakelen we wel waar nodig. Ondertussen bouwen we ook voorzichtig aan een nieuwe werkelijkheid en genieten we ook van alle kostbare momenten die God ons met elkaar geeft.

‘Hoe weken jullie nu als teams samen’ is een veel gestelde vraag. We zijn uiteraard ook veel aan het video-bellen met elkaar en komende week plannen Arjen en ik weer voor het eerst een live-ontmoeting. Het kantoor in Nijkerk hebben we de hele maand april nog dicht gelaten; we werken vanuit huis. Er ligt momenteel wat meer nadruk op de communicatie-kant in de gemeente en het voorbereiden van onze online diensten. Sommige teams liggen vrijwel stil zoals Welcome en Facility en andere teams verkennen nieuwe mogelijkheden zoals Kids en jongeren. We horen daarbij van veel vrijwilligers dat het terugschakelen ook iets positiefs met hen doet: op adem komen van een hectische tijd in de kerk; er is ook een andere kant van de medaille    

Tot slot: vorige week berichtte ik nog op mijn video-boodschap dat we nog niet allemaal gezond waren. Inmiddels is dit wel het geval in Huize Hop. Iedereen is weer aan het werk in het nieuwe ritme. Uit de gemeente horen we wel mensen met corona-verschijnselen, maar voor zover ons als voorgangers bekend, zijn dit vooralsnog geen ziekenhuisopnames van mensen uit onze gemeente.

Als we ergens kunnen helpen, met je mogen bidden, laat het ons weten.

We weten dat er mensen kampen met depressieve gevoelens, eenzaamheid, onzekerheid over werk of gezondheid. We proberen als leiding zo goed mogelijk contact te houden met vrijwilligers en gemeenteleden, maar geef het aan en voel je niet bezwaard om te bellen of te mailen: . Daar zijn we met elkaar kerk voor!

Dikke knuffel voor iedereen, ook namens Arjen.

Emiel

Wil je Arjen z'n filmpje zien? Klik dan hier

----------------------

[6 april 2020, namens Arjen]

Lieve broers en zussen,

Hoe is het met jullie? Ik ben zo benieuwd! Sommige van jullie spreek ik via zoom of af en toe via een app. Maar wat zou ik jullie graag allemaal live willen ontmoeten. Benieuwd naar jullie ervaringen tijdens deze Corona-crisis. Het is een tijd van vreugde en verdriet. Sommige dingen gaan ‘gewoon’ door. Zoals verjaardagsfeestjes van kinderen bijvoorbeeld.
Onze Maria was afgelopen weekend jarig. Natuurlijk was het anders dan anders. De familie was er nu niet. We vierden het alleen met ons eigen gezin en sloten de dag af bij de McDrive hier in Almere. We moesten 40 minuten in de rij staan, maar niemand klaagde! 😊
Sommige feestjes gaan dus ‘gewoon’ door maar voor de meeste mensen is het echt een ingewikkelde tijd. Man, wat een uitdaging om bijvoorbeeld kinderen blijvend, in de vierde week thuis nu, te motiveren. En hele dagen thuis werken is ook een uitdaging. Maar het is allemaal wel redelijk goed te doen. Hoe anders is het voor mensen die zich zorgen maken om gezondheid. Of voor kinderen of partners die thuis te maken hebben met fysiek geweld en die in deze crisis hele dagen thuis zijn. Of mensen die niet thuis kunnen blijven omdat ze al geen thuis hebben. Of mensen die meer dan ooit eenzaam zijn.
En meer en meer horen we verhalen van mensen die rouwen omdat zij geliefden hebben verloren door Corona. Voor zo ver bekend bij ons gelukkig nog niet trouwens binnen Mozaiek.
Maar we bidden voor hen!

Verschillende mensen vragen mij hoe deze tijd te duiden. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik dat niet zo goed weet. Wat wil God hiermee zeggen? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat we juist in deze tijd als kerk in Nederland ons licht meer dan ooit mogen laten schijnen voor de mensen om ons heen. Ik ben zo enthousiast over #nietalleen; een initiatief van allerlei kerken en organisaties die in deze tijd Jezus’ liefde wil delen met de mensen om hen heen. Als Mozaiek033 hebben we ons ook van harte bij dit initiatief aangesloten.
Als u en jij maar even de mogelijkheid hebt, kijk dan wat je concreet in jouw omgeving kan doen en bezoek de website www.nietalleen.nl En als u of jij zelf hulp nodig heeft in deze crisistijd, stuur dan een mail naar
De kerk is namelijk niet dicht in crisistijd! Mozaiek is niet dicht! Als delen van Mozaiek zijn we er voor elkaar en voor de wereld.
Bid om creativiteit, bespreek samen met je Love2Meet-groep wat jij kan doen in Jezus’ Naam.
En verder…? Verder proberen wij als gezin bij de dag te leven. Te leven bij wat Jezus zegt: ‘Maak je geen zorgen voor de dag van morgen want elke dag heeft genoeg aan zichzelf.’. En zo is het. Niet makkelijk, maar leven bij de woorden van Jezus en je die eigen maken.

Nog even persoonlijk: De vader van Annemarie, mijn schoonvader, ligt op het moment dat ik dit schrijf, al tien dagen op de IC in slaap aan de beademing vanwege Corona. Niemand weet hoe het verder gaat. Wat het vooral voor de familie nu moeilijk maakt is dat we hem niet mogen bezoeken. Dat is zwaar. We bidden om genezing en zien uit naar wat God wil doen! Bidt u mee?
In huize Hop heeft de griep ook toegeslagen. Niemand weet of het Corona is omdat er niet getest wordt. Ik begreep van Emiel dat iedereen gelukkig weer aan het opknappen is.

Lieve broers en zussen, hou vol! Aansluitend bij de preek van Kees van afgelopen zondag: Zie op Jezus! Kijk naar Hem. Hij liet zich niet afschrikken door het kruis omdat Hij dacht aan de vreugde die voor Hem lag.

Nog een ding: Aanstaande vrijdagavond vieren we met elkaar het avondmaal. Ik mag het avondmaal leiden en spreken tijdens de livestream die om 20:00 begint.
Deze week wordt er een filmpje opgenomen waarin ik zal uitleggen hoe we het willen gaan doen maar voor nu weet je het dan alvast. Het enige wat je hoeft te kopen zijn matses en druivensap. Ik kijk er naar uit om vrijdagavond met jullie allemaal verbonden te zijn!

Lieve groet, ook namens Emiel,

Arjen

----------------------

[31 maart 2020, namens Emiel]
Lieve gemeente,

Afgelopen vrijdag nam Matthijs van Nieuwkerk afscheid met o.a. het liedje ‘Turn, Turn, Turn’ van de Byrds. Het liedje is bij mij dan zo’n oorwurm die de afgelopen dagen in mijn hoofd meezingt. Niet verkeerd overigens, want het is een prachtig lied.
Het lied is gebaseerd op de eerste acht verzen van Prediker 3 uit het Oude Testament. 
Salomo - de schrijver van dit boek - schrijft in deze verzen dat er voor alles een tijd is. 
Een tijd om te huilen en een tijd om te lachen. Een tijd om te omhelzen en een tijd om af te weren. Het lied helpt me om te bedenken dat er een ander seizoen komt. 
Want wat heb ik zin om iedereen weer te zien, in de ogen te kijken, aan te raken. Ik mis jullie allemaal en ben benieuwd ho

Hoe gaat met ons? In Huize Hop gaat het naar omstandigheden goed. Net als bij een groot aantal van jullie, zitten we veel thuis, kijken we wat meer series en proberen we onze nieuwe gezinsmomenten zo goed en kwaad als het kan vorm te geven. Deze week treed ik 100% in dienst van Mozaiek033. Ik heb deze maand afscheid genomen bij de Evangelische Omroep, waar ik tot deze maand nog drie dagen werkte. 

Arjen, Annemarie en het gezin ten Brinke zijn wel in een pittige situatie terecht gekomen. Arjen is eind vorige week grotendeels herstelt van zijn griep. Geen idee of het Corona was of een gewone griep, daar wordt niet op getest. Afgelopen vrijdag kregen we echter van Arjen een droevig bericht over de vader van Annemarie. Hij schrijft:
‘Zo bizar dat zo’n crisis zo dichtbij komt nu. Mijn schoonvader, 77 jaar,  is een grote sterke gezonde man. Afgelopen week griep gekregen maar de koorts zakte niet. Nu blijkt dat door een longontsteking ten gevolge van Corona zijn longen al zo erg zijn aangetast dat de artsen zich afvragen of het nog goed komt. Dat is onzeker. Mijn schoonmoeder heeft vrijdagmiddag afscheid van hem genomen. Ze mag hem 4 weken niet zien. Hij ligt nu op de IC. Wordt in slaap gehouden en de vraag is hoe het de komende tijd zal gaan. We zijn er een beetje van slag van met elkaar.’ 
Willen jullie meebidden met Arjen en Annemarie en de familie voor deze moeilijke situatie!

De komende weken zullen we anders gemeente zijn dan we gewend zijn, al gaat veel van het gemeente-werk ook door zoals het team Care, Ministry en het jongerenwerk, zij het meer op afstand. Ook genieten we van de vele initiatieven die door jullie worden genomen om andere te helpen: van mondkapjes maken tot boodschappen doen. Juist door deze berichten ervaren we een grote verbondenheid met alle gemeenteleden.
Zoals jullie gemerkt hebben trekken we waar mogelijk zoveel mogelijk gezamenlijk op met Mozaiek0318 in Veenendaal. Zo bereiden we gezamenlijk de online diensten voor waar we vele positieve reacties op krijgen uit het hele land. 

Vanaf deze week ontvangen jullie ook een extra nieuwsbrief op dinsdag. Deze nieuwsbrief wordt alleen verstuurd naar de delen. We willen in deze nieuwsbrief wat meer achtergrondinformatie geven over de gemeente. Er is o.a. meer ruimte voor familieberichten, eigenlijk wat we op zondag aan het begin van de dienst met jullie delen. Als ik dit zo schrijf, voel ik me net een beetje Paulus: op afstand naar de gemeente schrijven haha. In deze tijden is niks meer gek en doen we toch alles anders dan we gewend zijn.
Ook op zaterdag wordt er vanaf nu elke week een nieuwsbrief verstuurd. Alle brede informatie delen we ook zoveel mogelijk op de website en onze social-kanalen zoals Facebook en Instagram.
We horen heel graag als je zelf iets wilt delen met de gemeente. Iets over je gezondheid, maar het mag ook een vraag om gebed of hulp zijn. Of laat ons weten wat je van de online dienst vond. We staan met een groot team dat klaar staat om boodschappen te doen als je dit niet meer lukt, met je te bidden of gewoon even te kletsen als je hier behoefte aan hebt. We kunnen berichten delen in deze nieuwsbrief, maar dat hoeft uiteraard niet.
Stuur een mailtje naar

Arjen en ik krijgen veel bemoedigingen van jullie. Dat doet ons goed! Praktisch lukt het ons niet meer om op  jullie appjes te reageren. Het zijn er simpelweg te veel. Willen jullie de vragen en reacties naar ons zoveel mogelijk via ons contact laten lopen. Bedankt alvast!

Ik bid enerzijds dat de woorden van Jezus uit de preek van vorige week voor mij en jullie komende tijd als ‘oorwurm’ mogen blijven hangen als je onrust en stress ervaart: ‘Blijf kalm, Ik Ben, Wees niet bang!’. Daarnaast kan het geen kwaad het bijbelboek Prediker eens door te nemen met een appèl om ondanks onze zorgen te genieten. Van elkaar en van alle gaven die God ons geeft! 

Van harte aanbevolen.
Lieve groet, mede namens Arjen

Emiel Hop