Leesrooster dag 16 - 6 maart

Vandaag lezen we Mattheus 5: 8

Dit bericht is geplaatst op 06-03-2021

Mattheus 5: 8

8 Gelukkig we zuiver van hart zijn,
want zij zullen God zien.

 

Toelichting

Bij een zuiver hart denken we al snel dat we de goede dingen moeten doen en verkeerde dingen op afstand moeten houden om niet onrein te worden. Maar Jezus draait het om. ‘Niet wat de mond ingaat maakt een mens onrein, maar wat de mond uitkomt maakt een mens onrein.’(Matteüs 15:11).

Het hart is waar je mee voelt, liefhebt en verlangt. Het hart is het relatieorgaan, ook in onze relatie met God. God spreekt tot ons hart en met ons hart verlangen wij naar God.
Waar het hart vol van is loopt je mond van over. En niet alleen je woorden komen hier uit voort, het hart is ook de bron van je handelen. Je binnenste en je buitenste horen bij elkaar. Voor God ben je mens uit één stuk.

Misschien is daarom het tegenovergestelde van ‘zuiver van hart’ wel schijnheiligheid. Werken van barmhartigheid doen vanuit een verlangen te laten zien dat je een goed mens bent, in plaats van God te willen dienen? Wat er van binnen leeft en wat je van buiten doet komt niet altijd overeen. 
Een zuiver hart verlangt ernaar volledig en alleen Gods wil te doen, met heel ons zijn en met heel ons doen.
Maar als we heel eerlijk naar onszelf kijken, hoe integer zijn we dan?  Ik worstel daar echt wel eens mee. We verlangen ernaar Gods wil te doen, maar we krijgen dat hardnekkige restje eigenbelang maar niet weggepoets. En juist daar komt Gods genade ons weer te tegemoet. Wij mogen ons hart overgeven aan Jezus, die ons een zuiver hart teruggeeft en deze vult met Zijn verlangen.

Schep, o God, een zuiver hart in mij, vernieuw mijn geest, maak mij standvastig. (Psalm 51:12)

Zie ook

Leesrooster dag 15 - 5 maart
05-03-2021
Leesrooster dag 28 - 20 maart
20-03-2021
Leesrooster dag 29 - 22 maart
22-03-2021